ekmekci. Blogger tarafından desteklenmektedir.
RSS

Degin Jijig Töhen Beypig - KURU ETLİ EKMEK

Ekmeğin ismini çeçence olarak yazdım ama diger  çerkes boylarından bu ekmeği bilenler vardır.
Kafkas mutfağında et ve hamur çok önemlidir.Sebze yemeği yok denecek kadar azdır. O yüzden de et ve hamurdan ne kadar çeşit yapılabilirse her türünü denemişler.  
Çerkes köylerinde nerdeyse unutulmaya yüz tutmuş bir çok ekmek cesidi var. Bu tarifinde unutulmaması gerek diye düşünüyorum. italyanların pizzasına rakip olabiliriz belki :) 
Gürcülerin Hacapuri sine de görüntü olarak benziyor ama onlar genelde kıyma ve peynir kullanırlar.
Tek başına yemek yerine bile geçebilecek ekmek tarifi :




 1 Kg tam buğday unu
2 tatlı kaşığı tuz
Su
1 paket yas maya
Kuru et: 10 parça

Yapılışı

Un, tuz, su ve maya ile çok sert olmayan bir hamur yoğrulur.
Yağlı kuru etler  kuşbaşı doğranır. 20 cm. çapında elde yassıltılan hamurun üzerine yerleştirilir. Tepsiye koyulur. Arzu ederseniz  tek kişilik küçük ekmeklerde yapabilirsiniz. Ekmegin kenarına yumurta veya yoğurt  sürülür.
200  derecede önceden ısıtılmış fırına sürülür. Ekmekler piştiğinde servise hazırdır.
 Kuru etlerin yağları ekmeğe geçerek tadına doyulmaz lezzette bir ekmek ortaya çıkarmaktadır. Eğer kuru et yoksa kavurmuş kuşbaşı et kullanabilirsiniz.






  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkür ederim